top spzoz

Jadłospis - poniedziałek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
Rodzaj diety Dieta ogólna Dieta lekkostrawna Dieta cukrzycowa Dieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki kukurydziane z mlekiem płatki kukurydziane z mlekiem płatki kukurydziane z mlekiem płatki kukurydziane z mlekiem
ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
mandarynka mandarynka mandarynka kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pieczarkowa zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana
gotowane pierogi z kaszą gryczaną i serem twarogowym ze śmietaną gotowany biały ryż z sosem jabłkowym gotowany brązowy ryż z sosem jabłkowym gotowany biały ryż z sosem jabłkowym
kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
kompot owocowy      
rodzaj posiłku Kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku bułka maślana bułka maślana sok warzywny sok/ bułka maślana
chleb żytni  
mozaika drobiowa

wartości odżywcze

wartość energetyczna 2396 kcal 2278 kcal 2266 kcal 2073/ 2290 kcal
białko ogółem 87,51 g 79,40 g 98,51 g 81,87/ 81,41 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 341,63 g 352,99 g 324,96 g 300,19/ 354,63 g
96,08 g 100,04 g 66,39 g 84,62/ 99,77 g
tłuszcz, w tym 79,94 g 66,08 g 68,57 g 66,02/ 66,15 g
nasycone kw. tł. 40,22 g 36,44 g 34,10 g 36,54/ 36,45 g
błonnik pokarmowy 19,50 g 19,61 g 38,91 g 21,14/ 21,29 g
sól 8,97 g 3,93 g 3,34 g 3,56/ 3,98 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl