Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
| skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku |
| ser żółty | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
| skład posiłku | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa |
| gotowane pierogi z serem twarogowym i ryżem ze śmietaną |
gotowany biały makaron z serem twarogowym i masłem |
gotowany brązowy makaron z serem twarogowym i masłem |
gotowany biały makaron z serem twarogowym i masłem |
|
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i pieczarek | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa |
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | sałata masłowa | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
| skład posiłku | jogurt naturalny | jogurt naturalny | jogurt naturalny | jogurt naturalny |
| chleb żytni | ||||
| mozaika drobiowa | ||||
wartości odżywcze |
||||
| wartość energetyczna | 2439 kcal | 2352 kcal | 2572 kcal | 2167/ 2327 kcal |
| białko ogółem | 91,32 g | 101,98 g | 122,54 g | 102,42/ 102,24 g |
| węglowodany ogółem, w tym cukry |
348,37 g | 342,20 g | 346,40 g | 294,30/ 335,48 g |
| 111,92 g | 117,15 g | 71,73 g | 69,18/ 111,19 g | |
| tłuszcz, w tym | 81,51 g | 68,95 g | 80,59 g | 69,35/ 68,92 g |
| nasycone kw. tł. | 46,73 g | 39,05 g | 41,60 g | 39,07/ 39,05 g |
| błonnik pokarmowy | 25,05 g | 20,46 g | 41,47 g | 20,33/ 19,68 g |
| sól | 13,68 g | 8,36 g | 6,76 g | 8,36 g |
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
