Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
| skład posiłku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku |
| ser żółty | ogonówka | ogonówka | ogonówka | |
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
| skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana |
| smażone kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem wieprzowym |
gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami |
gotowany brązowy makaron z mięsem drobiowym i warzywami |
gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami |
|
| pomidor | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
| kompot owocowy | ||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | rolada z indyka |
| kiwi | kiwi | kiwi | sok owocowy | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
| skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki |
| chleb żytni | ||||
| rolada z indyka | ||||
wartości odżywcze |
||||
| wartość energetyczna | 2751 kcal | 2349 kcal | 2670 kcal | 2132/ 2292 kcal |
| białko ogółem | 115,80 g | 118,88 g | 147,22 g | 104,66/ 104,48 g |
| węglowodany ogółem, w tym cukry |
355,28 g | 336,57 g | 361,91 g | 311,25/ 352,43 g |
| 98,33 g | 102,48 g | 79,97 g | 76,94/ 118,95 g | |
| tłuszcz, w tym | 102,55 g | 69,00 g | 361,91 g | 57,44/ 57,01 g |
| nasycone kw. tł. | 45,37 g | 30,95 g | 31,35 g | 28,04/ 28,02 g |
| błonnik pokarmowy | 25,91 g | 22,82 g | 38,58 g | 22,83/ 22,18 g |
| sól | 12,80 g | 8,70 g | 13,18 g | 8,63 g |
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
