Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ||||||||
ser topiony | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem niezabielana | krupnik | krupnik/ owocowa z makaronem niezabielana | ||||||||
pieczeń w sosie pieczarkowym | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | |||||||||
gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | |||||||||
buraczki gotowane | buraczki gotowane | surówka domowa z olejem rzepakowym | surówka domowa/ buraczki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | ||||||||
ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | kruche ciastka | kruche ciastka | sok | sok/ kruche ciastka | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ser żółty | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2662 kcal | 2476 kcal | 2658 kcal | 2191/ 2429 kcal | ||||||||
białko ogółem | 90,99 g | 90,35 g | 117,58 g | 94,46/ 91,79 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 402,44 g | 394,91 g | 381,60 g | 327,04/ 382,07 g | ||||||||
144,49 g | 143,65 g | 90,63 g | 82,15/ 133,81 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 80,95 g | 63,66 g | 78,31 g | 61,73/ 63,54 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 57,40 g | 47,31 g | 50,76 g | 42,11/ 47,28 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 21,66 g | 19,70 g | 39,99 g | 30,63/ 19,34 g | ||||||||
sól | 6,55 g | 9,63 g | 14,55 g | 14,46/ 9,67 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)