top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku
ser twarogowy, miód pszczeli ser twarogowy, miód pszczeli ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana
ryż biały gotowany z sosem jabłkowym ryż biały gotowany z sosem jabłkowym ryż brązowy gotowany z sosem jabłkowym ryż biały gotowany z sosem jabłkowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku śledzie w oleju barszcz czerwony z sucharami barszcz czerwony z sucharami barszcz czerwony z sucharami
barszcz czerwony z uszkami ryba gotowana ryba gotowana ryba gotowana
ryba smażona strucla makowa serek lekki serek lekki
pierogi z kapustą i grzybami bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
strucla makowa herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
chleb pszenno- żytni, masło ekstra      
herbata czarna- napar z cukrem      
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku mus owocowy mus owocowy mus owocowy mus owocowy
chleb żytni  
jogurt naturalny
wartości odżywcze
wartość energetyczna 3263 kcal 2751 kcal 2711 kcal 2432/ 2751 kcal
białko ogółem 116,84 g 94,93 g 123,81 g 107,08/ 94,95 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 485,18 g 441,34 g 405,32 g 357,05/ 441,34 g
121,46 g 119,43 g 79,51 g 76,04/ 119,43 g
tłuszcz, w tym 98,76 g 73,22 g 70,69 g 69,46/ 73,23 g
nasycone kw. tł. 41,84 g 36,85 g 33,97 g 34,88/ 36,85 g
błonnik pokarmowy 46,89 g 29,43 g 42,13 g 26,83/ 29,43 g
sól 6,30 g 2,90 g 1,49 g 2,85/ 2,90 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl