top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku
polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pomidorowa z ryżem zupa pomidorowa z ryżem niezabielana zupa pomidorowa z ryżem niezabielana zupa pomidorowa niezabielana
smażony kotlet mielony gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym
kasza jęczmienna perłowa gotowana
buraczki gotowane kasza jęczmienna perłowa gotowane kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana
kompot owocowy buraczki gotowane surówka z kapusty z olejem rzepakowym surówka z kapusty/ buraczku gotowane
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
kiwi kiwi kiwi brokuł gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym  banan 
chleb żytni  
ser żółty
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2556 kcal 2368 kcal 2644 kcal 2210/ 2354 kcal
białko ogółem 91,45 g 86,32 g 115,71 g 88,21/ 88,33 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 403,37 g 390,63 g 373,08 g 335,90/ 385,46 g
136,10 g 137,05 g 79,28 g 85,25/ 132,72 g
tłuszcz, w tym 70,68 g 56,88 g 81,35 g 63,63/ 56,89 g
nasycone kw. tł. 32,46 g 29,14 g 36,56 g 27,12/ 29,11 g
błonnik pokarmowy 27,38 g 23,10 g 38,17 g 27,10/ 23,79 g
sól 15,62 g 14,57 g 14,90 g 15,41/ 15,57 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl