Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | ||||||||
szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | ||||||||
smażone udko panierowane | gotowane udko w sosie ziołowym | gotowane udko w sosie ziołowym | gotowane udko w sosie ziołowym | |||||||||
ryz biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |||||||||
gotowana marchew z groszkiem | gotowana marchew z groszkiem | gotowana marchew z groszkiem | gotowana marchew z groszkiem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasztet drobiowy | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
ogórek kwaszony | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | mus owocowy bez dodatku cukru | mus owocowy bez dodatku cukru/ jogurt owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
jogurt naturalny | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2625 kcal | 2546 kcal | 2695 kcal | 2300/ 2498 kcal | ||||||||
białko ogółem | 95,24 g | 97,25 g | 110,16 g | 93,29/ 98,06 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 369,83 g | 355,77 g | 368,88 g | 300,98/ 343,26 g | ||||||||
117,49 g | 119,34 g | 72,73 g | 58,07/ 108,33 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 91,01 g | 87,00 g | 91,57 g | 85,40/ 86,82 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 40,28 g | 40,90 g | 41,58 g | 39,59/ 40,89 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 26,75 g | 23,24 g | 43,48 g | 24,65/ 22,55 g | ||||||||
sól | 10,23 g | 9,01 g | 7,48 g | 8,87/ 9,05 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)