top spzoz

Jadłospis - sobota

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa
mandarynka mandarynka mandarynka mandarynka
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zacierka zacierka zacierka zacierka
smażony zraz wieprzowy z cebulą gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym
ziemniaki gotowane
surówka brocolino z oleje rzepakowym ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
kompot owocowy surówka brocolino z olejem rzepakowym surówka brocolino z olejem rzepakowym gotowana marchew z kalafiorem
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
ogórek świeży brokuł gotowany brokuł gotowany brokuł gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku serek lekki serek lekki serek lekki serek lekki
chleb żytni  
jogurt naturalny
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2169 kcal 2121 kcal 2250 kcal 1809/ 1969 kcal
białko ogółem 80,06 g 83,60 g 98,23 g 83,82/ 83,74 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 324,84 g 320,41 g 325,28 g 261,84/ 303,02 g
83,54 g 94,16 g 53,31 g 35,90/ 77,91 g
tłuszcz, w tym 66,39 g 61,49 g 65,79 g 51,68/ 51,25 g
nasycone kw. tł. 22,79 g 23,08 g 24,19 g 22,42/ 22,40 g
błonnik pokarmowy 23,22 g 22,69 g 36,12 g 18,81/ 18,16 g
sól 13,42 g 14,55 g 13,11 g 10,57 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl