Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | ||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | mandarynka | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zacierka | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
smażony zraz wieprzowy z cebulą | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ||||||||||||
surówka brocolino z oleje rzepakowym | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | surówka brocolino z olejem rzepakowym | surówka brocolino z olejem rzepakowym | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
ogórek świeży | brokuł gotowany | brokuł gotowany | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek lekki | serek lekki | serek lekki | serek lekki | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
jogurt naturalny | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2169 kcal | 2121 kcal | 2250 kcal | 1809/ 1969 kcal | ||||||||
białko ogółem | 80,06 g | 83,60 g | 98,23 g | 83,82/ 83,74 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 324,84 g | 320,41 g | 325,28 g | 261,84/ 303,02 g | ||||||||
83,54 g | 94,16 g | 53,31 g | 35,90/ 77,91 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 66,39 g | 61,49 g | 65,79 g | 51,68/ 51,25 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 22,79 g | 23,08 g | 24,19 g | 22,42/ 22,40 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,22 g | 22,69 g | 36,12 g | 18,81/ 18,16 g | ||||||||
sól | 13,42 g | 14,55 g | 13,11 g | 10,57 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)