top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
śliwki śliwki śliwki kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem niezabielana krupnik krupnik/ zupa owocowa z makaronem niezabielana
smażone frykadele w panierce gotowane jeżyki drobiowe z ziołami
kasza jęczmienna perłowa gotowana gotowane jeżyki drobiowe z ziołami kasza jęczmienna perłowa gotowana gotowane jeżyki drobiowe z ziołami
buraczki gotowane kasza jęczmienna perłowa gotowana surówka domowa kasza jęczmienna perłowa gotowana
kompot owocowy buraczki gotowane kompot owocowy bez dodatku cukru surówka domowa/ buraczki gotowane
  kompot owocowy   kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska
papryka sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku serek homogenizowany waniliowy serek homogenizowany waniliowy sok warzywny sok warzywny/ serek homogenizowany 
chleb żytni  
ser żółty
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2599 kcal 2395 kcal 2645 kcal 2172/ 2340 kcal
białko ogółem 88,84 g 86,92 g 112,99 g 88,38/ 88,12 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 390,56 g 364,35 g 357,12 g 302,93/ 350,07 g
133,23 g 129,09 g 69,76 g 60,70/ 117,05 g
tłuszcz, w tym 81,61 g 70,43 g 89,97 g 73,70/ 70,07 g
nasycone kw. tł. 36,88 g 33,43 g 37,15 g 28,82/ 33,39 g
błonnik pokarmowy 24,63 g 19,36 g 41,03 g 27,85/ 18,96 g
sól 8,81 g 10,10 g 14,88 g 15,59/ 10,14 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl