top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna na mleku kasza manna na mleku kasza manna na mleku kasza manna na mleku
ser żółty polędwica sopocka polędwica sopocka polędwica sopocka
gruszka gruszka gruszka gruszka
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukrem herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku kapuśniak zupa z zielonego groszku zupa z zielonego groszku zupa z zielonego groszku
gotowany biały makaron penne z sosem
serowo- pieczarkowym
gotowany biały makaron z serem
twarogowym i masłem
gotowany brązowy makaron z serem
twarogowym i masłem
gotowany biały makaron z serem
twarogowym i masłem
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska
kiełbasa krakowska pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukrem herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku serek lekki serek lekki serek lekki serek lekki
chleb żytni
ser twarogowy
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2585 kcal 2327 kcal 2589 kcal 2120/ 2260 kcal
białko ogółem 102,60 g 106,09 g 135,61 g 107,71/ 107,43 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
294,41 g 314,15 g 320,31 g 260,13/ 296,31 g
97,53 g 98,13 g 55,27 g 46,38/ 83,29 g
tłuszcz, w tym 115,95 g 76,52 g 87,92 g 76,83/ 76,40 g
nasycone kw. tł. 51,40 g 38,24 g 42,87 g 38,23/ 38,21 g
błonnik pokarmowy 22,11 g 18,89 g 39,90 g 19,18/ 18,53 g
sól 13,97 g 8,79 g 7,28 g 8,83/ 8,80 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl