Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | ||||||||
| rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | |||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | buka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem niezabielana | krupnik | krupnik/ zupa owocowa z makaronem niezabielana | ||||||||
| pieczeń w sosie pieczarkowym | gotowane peluszki drobiowe z ziołami | |||||||||||
| gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | |||||||||
| buraczki gotowane | gotowana kasza jęczmienna perłowa | surówka z kapusty | gotowana kasza jęczmienna perłowa | |||||||||
| kompot owocowy | buraczki gotowane | kompot owocowy bez dodatku cukru | surówka z kapusty/ buraczki gotowane | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
| brzoskwinia | brzoskwinia | brzoskwinia | tarty ogórek | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | serek lekki | serek lekki | serek lekki | serek lekki | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2455 kcal | 2395 kcal | 2347 kcal | 2120/ 2402 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 94,44 g | 94,12 g | 113,86 g | 95,41/ 94,72 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 376,23 g | 371,04 g | 346,28 g | 298,05/ 372,18 g | ||||||||
| 124,03 g | 140,51 g | 55,79 g | 52,67/ 140,51 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 68,90 g | 64,35 g | 71,21 g | 66,74/ 64,41 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 45,79 g | 45,46 g | 41,15 g | 40,63/ 45,48 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 24,44 g | 22,51 g | 41,15 g | 27,15/ 22,81 g | ||||||||
| sól | 6,99 g | 11,04 g | 13,85 g | 15,58/ 12,09 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
