top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku kapuśniak zabielany krupnik jaglany krupnik jaglany krupnik jaglany
smażone naleśniki z serem twarogowym ze śmietaną i cukrem pudrem pierogi leniwe z masłem pierogi leniwe z masłem pierogi leniwe z masłem
kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
kompot owocowy      
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
mozaika drobiowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku banan  banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym/banan
chleb żytni  
ser żółty
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2360 kcal 2246 kcal 2506 kcal 2088/ 2246 kcal
białko ogółem 81,04 g 80,73 g 110,42 g 84,61/ 80,73 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 350,29 g 352,74 g 343,57 g 303,66/ 352,74 g
127,28 g 112,71 g 60,40 g  63,38/ 112,71 g
tłuszcz, w tym 76,18 g 61,84 g 80,00 g 64,09/ 61,84 g
nasycone kw. tł. 30,33 g 32,38 g 41,81 g 33,52/ 32,38 g
błonnik pokarmowy 23,21 g 19,83 32,24 g 19,46/ 19,83 g
sól 8,53 g 7,11 g 6,60 g 7,27/ 7,11 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl