top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki kukurydziane z mlekiem płatki kukurydziane z mlekiem płatki kukurydziane z mlekiem płatki kukurydziane z mlekiem
szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa szybka wieprzowa
banan banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym/ banan
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem niezabielana krupnik krupnik/zupa owocowa z makaronem niezabielana
pieczeń w sosie pieczarkowym gotowane paluszki drobiowe z ziołami gotowane paluszki drobiowe z ziołami
gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowane paluszki drobiowe z ziołami
buraczki gotowane buraczki gotowane surówka z kapusty gotowana kasza jęczmienna
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru surówka z kapusty/ buraczki gotowane
      kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i pieczarek szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku serek wiejski lekki serek wiejski lekki serek wiejski lekki serek wiejski lekki
chleb żytni  
kiełbasa krakowska
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2688 kcal 2341 kcal 2639 kcal 2255/ 2379 kcal
białko ogółem 96,19 g 91,09 g 123,88 g 99,13/ 96,09 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 401,87 g 368,44 g 362,76 g 322,91/ 369,44 g
141,48 g 140,38 g 65,27 g 68,31/ 140,38 g
tłuszcz, w tym 83,05 g 60,51 g 81,79 g 69,17/ 62,01 g
nasycone kw. tł. 40,37 g 27,19 g 29,94 g 26,26/ 27,19 g
błonnik pokarmowy 24,58 g 19,05 g 39,10 g 26,32/ 19,05 g
sól 11,46 g 9,33 g 14,73 g 15,06/ 9,33 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl