Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/ banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | krupnik | krupnik | krupnik | krupnik | ||||||||
smażony zraz z cebulą | gotowane jeżyki drobiowa | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
surówka brocolino | surówka brocolino | surówka brocolino | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok owocowy | sok owocowy/ jogurt owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ser twarogowy | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2325 kcal | 2117 kcal | 2298 kcal | 1838/ 1965 kcal | ||||||||
białko ogółem | 75,66 g | 73,71 g | 93,71 g | 72,48/ 73,85 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 358,86 g | 349,46 g | 360,15 g | 300,69/ 332,07 g | ||||||||
117,26 g | 121,27 g | 90,17 g | 75.04/ 104,52 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 71,70 g | 53,16 g | 58,15 g | 43,22/ 42,92 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 25,72 g | 22,65 g | 24,07 g | 21,82/ 21,97 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 28,58 g | 25,05 g | 37,01 g | 19,70/ 20,52 g | ||||||||
sól | 17,76 g | 16,94 g | 15,41 g | 12,96 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)