Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | ||||||||
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | ||||||||
| smażony zraz wieprzowy z cebulą | ||||||||||||
| ziemniaki gotowane | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | |||||||||
| surówka brocolino | ||||||||||||
| kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| surówka brocolino | surówka brocolino | surówka brocolino | ||||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/z cukrem | ||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| jogurt grecki | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2547 kcal | 2288 kcal | 2467 kcal | 2128/2288 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 73,89 g | 73,80 g | 99,06 g | 76,44/76,26 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 361,71 g | 348,11 g | 352,69 g | 305,09/346,27 g | ||||||||
| 128,4 g | 128,47 g | 87,8 g | 82,78/124,79 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 95,37 g | 72,02 g | 77,20 g | 72,55/72,55 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 27,35 g | 21,42 g | 23,19 g | 21,47/21,45 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 25,96 g | 21,74 g | 35,17 g | 23,94/23,29 g | ||||||||
| sól | 15,99 g | 11,32 g | 9,72 g | 11,40 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
