Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
ser topiony | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
gotowane pyzy z mięsem | gotowany biały makaron z mięsem i warzywami | gotowany brązowy makaron z mięsem i warzywami | gotowany biały makaron z mięsem i warzywami | |||||||||
surówka colesław | ||||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasztet drobiowy | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
ogórek kiszony | kalafior gotowany | kalafior gotowany | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ jogurt owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka wędzona | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2653 kcal | 2085 kcal | 2334 kcal | 1969/2081 kcal | ||||||||
białko ogółem | 83,32 g | 73,98 g | 106,37 g | 77,28/76,20 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 337,24 g | 345,61 g | 350,33 g | 310,65/342,33 g | ||||||||
108,42 g | 116,11 g | 81,58 g | 18,25/111,71 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 112,98 g | 51,24 g | 60,67 g | 52,64/51,46 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 48,89 g | 24,70 g | 27,40 g | 25,23/24,74 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 22,82 g | 25,20 g | 43,86 g | 26,23/26,03 g | ||||||||
sól | 8,60 g | 7,97 g | 6,51 g | 8,04/7,98 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)