Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | ||||||||
szynka wędzona | szynka wędzona | szynka wędzona | szynka wędzona | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | gotowana marchew mini | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | ||||||||
gotowany filet drobiowy w sosie ziołowym | ||||||||||||
biały ryż gotowany | gotowany filet drobiowy w sosie ziołowym | gotowany filet drobiowy w sosie ziołowym | gotowany filet drobiowy w sosie ziołowym | |||||||||
surówka brocolino | biały ryż gotowany | brązowy ryż gotowany | biały ryż gotowany | |||||||||
kompot owocowy | surówka brocolino | surówka brocolino | gotowana marchew mini | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | kiełbasa szynkowa | ||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2511 kcal | 2448 kcal | 2584 kcal | 2113/2273 kcal | ||||||||
białko ogółem | 103,70 g | 105,90 g | 125,89 g | 98,29/8,11 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 375,00 g | 363,05 g | 365,67 g | 328,40/369,58 g | ||||||||
103,65 g | 114,41 g | 70,13 g | 53,87/95,88 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 71,29 g | 68,31 g | 72,97 g | 49,66/49,23 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 29,63 g | 28,29 g | 29,34 g | 25,49/25,47 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 22,32 g | 20,16 g | 37,99 g | 19,73/19,08 g | ||||||||
sól | 12,17 g | 13,31 g | 11,72 g | 11,58 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)