Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | ||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | gotowany kalafior | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | ||||||||
smażone paluszki wieprzowe z ziołami | gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym | gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym | gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2255 kcal | 1996 kcal | 2061 kcal | 1729/1948 kcal | ||||||||
białko ogółem | 90,45 g | 81,98 g | 98,91 g | 81,47/82,79 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 328,62 g | 298,80 g | 286,67 g | 234,31/286,29 g | ||||||||
84,75 g | 84,88 g | 46,13 | 38,16/73,87 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 69,99 g | 57,28 g | 60,73 g | 56,18/57,10 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 45,76 g | 43,64 g | 43,12 g | 42,59/43,63 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 24,22 g | 19,74 g | 33,17 g | 19,70/19,05 g | ||||||||
sól | 11,02 g | 12,17 g | 11,60 g | 12,33/12,21 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)