Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | ||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | ||||||||
smażony kotlet schabowy w panierce | gotowany schab w sosie ziołowy | gotowany schab w sosie ziołowym | gotowany schab w sosie ziołowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
surówka z kapusty pekińskiej | surówka z kapust pekińskiej | surówka z kapusty pekińskiej | surówka z kapusty pekińskiej | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2336 kcal | 2266 kcal | 2394 kcal | 2147/2257 kcal | ||||||||
białko ogółem | 85,33 g | 86,22 g | 106,20 g | 88,47/88,29 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 313,77 g | 308,10 g | 307,27 g | 274,49/303,17 g | ||||||||
77,6 g | 83,3 g | 38,25 g | 48,62/78,13 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 87,72 g | 81,77 g | 86,12 g | 82,15/81,72 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 24,78 g | 25,53 g | 26,32 g | 25,56/25,54 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,87 g | 21,88 g | 35,31 g | 21,06/20,41 g | ||||||||
sól | 12,12 g | 10,80 g | 10,05 g | 10,79 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)