top spzoz

Jadłospis - środa

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku
ser twarogowy, miód ser twarogowy, miód ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa szczawiowa z jajkiem zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej
gotowane pierogi z mięsem i kapustą gotowane jeżyki drobiowe gotowane jeżyki drobiowe gotowane jeżyki drobiowe
surówka żydowska ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
kompot owocowy surówka żydowska surówka żydowska gotowana marchew z kalafiorem
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku szynka wędzona szynka wędzona szynka wędzona szynka wędzona
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym/ banan
chleb żytni  
ser żółty
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2499 kcal 2438 kcal 2644 kcal 2056/2268 kcal
białko ogółem 88,77 g 87,73 g 121,08 g 94,55/87,01 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 380,25 g 402,73 g 374,42 g 313,87/382,09 g
148,17 g 152,17 g 100,00 g 67,23/116,42 g
tłuszcz, w tym 76,45 g 59,86 g 78,96 g 52,68/49,49 g
nasycone kw. tł. 32,23 g 27,88 g 37,87 g 28,94/27,24 g
błonnik pokarmowy 31,09 g 28,97 g 41,38 g 23,07/23,44 g
sól 13,72 g 15,09 g 14,58 g 10,66/10,50 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl