Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | ||||||||
ser topiony | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | ||||||||
gotowane pierogi ruskie | gotowany ryż biały z sosem jabłkowym | gotowany ryż brązowy z sosem jabłkowym | gotowany ryż biały z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z tuńczyka i jajek | pasta kanapkowa z tuńczyka i jajek | pasta kanapkowa z tuńczyka i jajek | szynka drobiowa | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | sok warzywny | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | mus owocowy | mus owocowy/ biszkopty | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2855 kcal | 2825 kcal | 2626 kcal | 2231/2631 kcal | ||||||||
białko ogółem | 94,22 g | 98,66 g | 109,53 g | 75,72/83,15 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 413,81 g | 400,60 g | 351,06 g | 294,98/382,67 g | ||||||||
105,7 g | 127,21 g | 82,58 g | 70,41/112,42 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 96,72 g | 96,72 g | 91,60 g | 87,39/89,39 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 42,17 g | 48,12 g | 43,49 g | 43,57/45,33 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,06 g | 18,94 g | 38,93 g | 19,40/17,23 g | ||||||||
sól | 7,07 g | 5,86 g | 5,21 g | 4,80 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)