top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy, miód pszczeli ser twarogowy, miód pszczeli ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
sok owocowy sok owocowy sok owocowy sok owocowy
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa szczawiowa z ½ jajka zupa z zielonego groszku zupa z zielonego groszku zupa z zielonego groszku
smażone naleśniki z serem twarogowym ze
śmietaną i cukrem pudrem
gotowany biały makaron z serem
twarogowym
gotowany makaron pełnoziarnisty z serem
twarogowym
gotowany biały makaron z serem twarogowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka
kiełbasa żywiecka pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku mus owocowy mus owocowy mus owocowy mus owocowy
chleb żytni
serek wiejski lekki
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2443 kcal 2336 kcal 2443 kcal 1952/2317 kcal
białko ogółem 85,86 g 90,79 g 125,73 g 86,60/90,19 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
368,98 g 364,30 g 324,51 g 268,85/354,78 g
130,58 g 117,21 g 67,82 g 86,95/117,73 g
tłuszcz, w tym 74,17 g 62,27 g 74,20 g 62,32/64,29 g
nasycone kw. tł. 34,55 g 35,87 g 36,69 g 36,30/36,46 g
błonnik pokarmowy 20,76 g 20,77 g 38,02 g 17,74/18,91 g
sól 8,50 g 8,12 g 6,22 g 7,17/7,83 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 



 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl