Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | ||||||||
baleron z indyka | baleron z indyka | baleron z indyka | baleron z indyka | |||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem b/s* | krupnik | krupnik/ zupa owocowa z makaronem b/s* | ||||||||
pieczeń w sosie pieczarkowym | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | |||||||||
kasza jęczmienna gotowana | kasza jęczmienna gotowana | kasza jęczmienna gotowana | kasza jęczmienna gotowana | |||||||||
buraczki gotowane | buraczki gotowane | surówka z kapusty | surówka z kapusty/ buraczki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | ogonówka | ||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | herbatniki | herbatniki | sok warzywny | sok warzywny/ ogonówka | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ogonówka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2768 kcal | 2726 kcal | 2488 kcal | 2049/2609 kcal | ||||||||
białko ogółem | 85,94 g | 86,17 g | 97,72 g | 79,11/82,13 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 433,72 g | 432,41 g | 372,08 g | 316,83/439,06 g | ||||||||
155,22 g | 171,73 g | 83,02 g | 58,65/158,62 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 81,99 g | 77,52 g | 73,66 g | 58,40/64,00 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 38,17 g | 37,68 g | 32,19 g | 22,05/30,78 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,91 g | 22,10 g | 39,31 g | 28,96/23,33 g | ||||||||
sól | 8,80 g | 12,85 g | 11,81 g | 11,79/13,37 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)