top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy, miód ser twarogowy, miód ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
pomarańcza pomarańcza pomarańcza kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku kapuśniak zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem gotowany biały ryż z sosem jabłkowym gotowany ryż pełnoziarnisty z sosem jabłkowym gotowany ryż biały z sosem jabłkowym
kompot owocowy kompot owocowy bez/ z cukrem
kompot owocowy   kompot owocowy bez dodatku cukru  
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
szynka drobiowa gruszka gruszka brokuł gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym
chleb żytni  
polędwica drobiowa

wartości odżywcze

wartość energetyczna 2487 kcal 2593 kcal 2582 kcal 2291/2462 kcal
białko ogółem 82,15 g 73,94 g 99,78 g 84,21/77,39 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 381,53 g 392,36 g 362,29 g 298,91/356,19 g
137,09 g 150,5 g 98,7 g 80,47/117,8 g
tłuszcz, w tym 76,15 g 86,34 g 86,41 g 89,47/86,40 g
nasycone kw. tł. 30,23 g 45,23 g 42,26 g 46,92/45,24 g
błonnik pokarmowy 24,86 g 21,79 g 39,24 g 20,37/21,46 g
sól 8,50 g 4,83 g 4,34 g 5,03/4,90 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 



Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl