Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | ||||||||
ser twarogowy, miód | ser twarogowy, miód | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | |||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | kapuśniak | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | ||||||||
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany ryż pełnoziarnisty z sosem jabłkowym | gotowany ryż biały z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | |||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
szynka drobiowa | gruszka | gruszka | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2487 kcal | 2593 kcal | 2582 kcal | 2291/2462 kcal | ||||||||
białko ogółem | 82,15 g | 73,94 g | 99,78 g | 84,21/77,39 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 381,53 g | 392,36 g | 362,29 g | 298,91/356,19 g | ||||||||
137,09 g | 150,5 g | 98,7 g | 80,47/117,8 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 76,15 g | 86,34 g | 86,41 g | 89,47/86,40 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 30,23 g | 45,23 g | 42,26 g | 46,92/45,24 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 24,86 g | 21,79 g | 39,24 g | 20,37/21,46 g | ||||||||
sól | 8,50 g | 4,83 g | 4,34 g | 5,03/4,90 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)