Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | ||||||||
| kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | |||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | ||||||||
| gotowane gołąbki w sosie pomidorowym | gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym | gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym | gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ||||||||||||
| kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasztet drobiowy | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
| ogórek kwaszony | pomarańcza | pomarańcza | brokuł gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok | sok/ jogurt owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2599 kcal | 2426 kcal | 2519 kcal | 2202/2388 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 98,31 g | 91,11 g | 106,93 g | 89,58/92,16 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 400,63 g | 372,02 g | 370,70 g | 320,38/363,25 g | ||||||||
| 116,93 g | 125,87 g | 81.09 g | 56,63/98,37 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 74,68 g | 70,57 g | 73,15 g | 69,67/70,56 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 36,24 g | 33,86 g | 33,36 g | 32,87/33,91 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 33,28 g | 28,52 g | 43,00 g | 30,21/28,51 g | ||||||||
| sól | 14,32 g | 8,69 g | 8,02 g | 8,50/8,68 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam | ||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
