Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej b/s* | zupa z fasolki szparagowej b/s* | zupa z fasolki szparagowej b/s* | ||||||||
| gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | |||||||||
| ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż pełnoziarnisty gotowany | ryż biały gotowany | |||||||||
| surówka z marchwi | surówka z marchwi | surówka z marchwi | surówka z marchwi | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | ||||||||||||
| skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2414 kcal | 2208 kcal | 2323 kcal | 1921/2213 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 90,53 g | 86,77 kcal | 105,75 g | 83,12/86,53 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 372,38 g | 340,28 g | 338,25 g | 278,64/342,90 g | ||||||||
| 111,19 g | 112,73 g | 68,08 g | 73,64/96,24 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 69,99 g | 62,00 g | 66,90 g | 59,37/61,93 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 20,66 g | 20,87 g | 22,33 g | 19,68/20,87 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 33,78 g | 28,87 g | 46,70 g | 28,15/29,55 g | ||||||||
| sól | 17,49 g | 16,74 g | 16,26 g | 16,16/16,73 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam | ||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
