top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
kalafior gotowany kalafior gotowany kalafior gotowany kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa fasolowa zupa kalafiorowo- brokułowa zupa kalafiorowo- brokułowa zupa kalafiorowo- brokułowa
smażona ryba panierowana ryba gotowana ryba gotowana ryba gotowana
ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
surówka żydowska surówka żydowska surówka żydowska gotowana marchew z kalafiorem
kompot owocowy kompot owocowy  kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta z jajek i wędliny rolada z indyka
banan banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym/ banan
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku        
skład posiłku ciastka kruche ciastka kruche sok warzywny sok warzywny/ ciastka kruche
chleb żytni 
rolada z indyka
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2977 kcal 2604 kcal 2443 kcal 1929/2282 kcal
białko ogółem 98,03 g 86,41 g 108,41 g 85,73/83,36 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 427,1 g 390,86 g 332,51 g 293,41/366,67 g
144,71 g 146,3 g 85,15 g 93,36/126,49 g
tłuszcz, w tym 108,24 g 83,79 g 80,40 g 50,73/58,75 g
nasycone kw. tł. 35,66 g 34,70 g 33,01 g 24,24/26,60 g
błonnik pokarmowy 36,95 g 28,20 g 41,07 g 21,94/21,85 g
sól 10,96 g 11,83 g 11,53 g 8,03/7,87 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl