Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | ||||||||
ser topiony | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | ||||||||
smażone udko panierowane | udko gotowane w sosie ziołowym | udko gotowane w sosie ziołowym | udko gotowane w sosie ziołowym | |||||||||
gotowany biały ryż | gotowany biały ryż | gotowany ryż pełnoziarnistym | gotowany biały ryż | |||||||||
gotowana marchew z groszkiem | gotowana marchew z groszkiem | gotowana marchew z groszkiem | gotowana marchew z groszkiem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasztet drobiowy | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
ogórek kwaszony | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2675 kcal | 2496 kcal | 2611 kcal | 2327/2487 kcal | ||||||||
białko ogółem | 122,39 g | 98,27 g | 117,25 g | 100,19/100,01 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 353,31 g | 358,68 g | 356,65 g | 314,10/355,28 g | ||||||||
120,83 g | 125,56 g | 80,91 g | 79,05/121,16 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 90,84 g | 78,92 g | 83,82 g | 79,33/78,90 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 40,70 g | 35,23 g | 36,03 g | 35,26/35,24 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 21,34 g | 19,51 g | 37,34 g | 20,99/20,34 g | ||||||||
sól | 10,15 g | 7,71 g | 7,23 g | 7,76 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)