Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | ||||||||
jajo gotowane na twardo | jajo gotowane na twardo | jajo gotowane na twardo | szynka wieprzowa | |||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa chłopska | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | ||||||||
gotowane łazanki z kapustą | gotowany biały makaron z serem twarogowym | gotowany makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym | gotowany makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym | |||||||||
kompot owocowy | ||||||||||||
kompot owocowy | kompom owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z jajek i tuńczyka | pasta z jajek i tuńczyka | pasta z jajek i tuńczyka | szynka drobiowa | ||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/ banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany Danio | serek homogenizowany Danio | mus owocowy | mus owocowy/ serek homogenizowany Danio | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2634 kcal | 2292 kcal | 2559 kcal | 2110/2305 kcal | ||||||||
białko ogółem | 88,12 g | 94,07 g | 117,16 g | 88,01/90,10 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 381,57 g | 337,24 g | 340,48 g | 299,01/342,36 g | ||||||||
114,44 g | 123,84 g | 86,66 g | 82,42/108,53 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 90,44 g | 68,36 g | 84,15 g | 67,23/69,15 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 387,08 g | 33,54 g | 38,65 g | 35,37/37,06 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 26,26 g | 19,75 g | 38,67 g | 19,93/19,58 g | ||||||||
sól | 7,45 g | 7,66 g | 6,20 g | 7,70/7,47 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)