top spzoz

Jadłospis - środa

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna na mleku kasza manna na mleku kasza manna na mleku kasza manna na mleku
kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pieczarkowa krupnik ryżowy krupnik ryżowy krupnik ryżowy
smażony kotlet mielony gotowany biały makaron z mięsem i warzywami gotowany makaron pełnoziarnisty z mięsem i warzywami gotowany biały makaron z mięsem i warzywami
ziemniaki gotowane
surówka domowa kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
kompot owocowy      
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ogonówka ogonówka ogonówka ogonówka
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym/ banan
chleb żytni 
mozaika drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2488 kcal 2127 kcal 2388 kcal 1974/2132 kcal
białko ogółem 86,43 g 70,99 g 101,29 g 74,63/70,75 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 354,80 g 366,82 g 377,93 g 320,36/369,44 g
134,18 g 128,12 g 93,48 g 62,3/111,63 g
tłuszcz, w tym 87,14 g 47,92 g 58,23 g 50,10/47,85 g
nasycone kw. tł. 31,62 g 24,39 g 27,26 g 25,56/24,42 g
błonnik pokarmowy 29,02 g 24,96 g 45,07 g 25,27/25,64 g
sól 16,98 g 8,52 g 9,16 g 8,67/8,51 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl