top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku
ser twarogowy ser twarogowy ser twarogowy ser twarogowy
kiwi kiwi kiwi gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa szczawiowa z jajkiem zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem gotowany biały makaron z serem twarogowym gotowany makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym gotowany biały makaron z serem twarogowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska
kiełbasa krakowska sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy jogurt naturalny jogurt naturalny/ owocowy
chleb żytni
serek wiejski light
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2344 kcal 2163 kcal 2355 kcal 2014/2176 kcal
białko ogółem 91,27 g 92,63 g 130,24 g 94,64/93,56 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 340,20 g 308,80 g 301,11 g 268,48/312,66 g
116,47 g 101,77 g 54,37 g 58,12/102,08 g
tłuszcz, w tym 73,89 g 65,84 g 71,65 g 67,18/66,00 g
nasycone kw. tł. 35,25 g 37,66 g 39,09 g 38,20/37,71 g
błonnik pokarmowy 22,07 g 16,01 g 34,67 g 19,68/19,48 g
sól 8,93 g 7,96 g 6,42 g 8,19/8,13 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl