top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku
kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem b/s* krupnik krupnik/zupa owocowa z makaronem b/s*
smażony sznycel w grzankach gotowane pulpety drobiowe w sosie jarzynowym gotowane pulpety drobiowe w sosie jarzynowym gotowane pulpety drobiowe w sosie jarzynowym
gotowana kasza jęczmienna
buraczki gotowane kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana
kompot owocowy buraczki gotowane surówka z kapusty surówka z kapusty/ buraczki gotowane
  kompot owocowy  kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta z jajek i tuńczyka pasta z jajek i tuńczyka pasta z jajek i tuńczyka szynka drobiowa
gruszka gruszka gruszka kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku bułeczka maślana bułeczka maślana mus owocowy mus owocowy/bułeczka maślana
chleb żytni  
ser żółty
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2630 kcal 2616 kcal 2813 kcal 2180/2401 kcal
białko ogółem 91,88 g 99,25 g 125,32 g 85,68/85,42 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 406,90 g 415,34 g 396,19 g 343,54/402,60 g
133,90 g 134,54 g 82,37 g 75,93/124,85 g
tłuszcz, w tym 75,84 g 66,87 g 86,02 g 58,10/54,86 g
nasycone kw. tł. 33,28 g 31,15 g 36,37 g 25,17/28,24 g
błonnik pokarmowy 24,52 g 20,92 g 40,86 g 28,26/21,10 g
sól 9,75 g 7,26 g 7,15 g 7,74/7,18 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl