top spzoz

Jadłospis - poniedziałek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser żółty ser twarogowy ser twarogowy ser twarogowy
sok owocowy sok owocowy sok owocowy sok owocowy
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa fasolowa zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
gotowane pierogi z ryżem i serem twarogowym ze śmietaną gotowany biały ryż z sosem jabłkowym gotowany ryż pełnoziarnisty z sosem jabłkowym gotowany ryż biały z sosem jabłkowym
kompot owocowy  kompot owocowy bez/ z cukrem
kompot owocowy   kompot owocowy bez cukru  
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta z jajek i pieczarek rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt grecki jogurt grecki jogurt grecki jogurt grecki
chleb żytni  
kiełbasa szynkowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2829 kcal 2599 kcal 2699 kcal 2531/2691 kcal
białko ogółem 113,65 g 94,16 g 100,45 g 94,40/94,22 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 397,90 g 352,11 g 395,65 g 335,60/376,78 g
130,81 g 134,91 g 115,24 g 96,44/138,52 g
tłuszcz, w tym 92,60 g 95,44 g 87,70 g 95,95/95,52 g
nasycone kw. tł. 50,45 g 49,20 g 43,63 g 49,28/49,26 g
błonnik pokarmowy 24,35 g 19,19 g 34,72 g 22,17/21,52 g
sól 9,47 g 8,35 g 10,76 g 8,35 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl