Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | ||||||||
ser żółty | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa fasolowa | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | ||||||||
gotowane pierogi z ryżem i serem twarogowym ze śmietaną | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany ryż pełnoziarnisty z sosem jabłkowym | gotowany ryż biały z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | |||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z jajek i pieczarek | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2829 kcal | 2599 kcal | 2699 kcal | 2531/2691 kcal | ||||||||
białko ogółem | 113,65 g | 94,16 g | 100,45 g | 94,40/94,22 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 397,90 g | 352,11 g | 395,65 g | 335,60/376,78 g | ||||||||
130,81 g | 134,91 g | 115,24 g | 96,44/138,52 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 92,60 g | 95,44 g | 87,70 g | 95,95/95,52 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 50,45 g | 49,20 g | 43,63 g | 49,28/49,26 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 24,35 g | 19,19 g | 34,72 g | 22,17/21,52 g | ||||||||
sól | 9,47 g | 8,35 g | 10,76 g | 8,35 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)