Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | ||||||||
ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | |||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | brokuł gotowany | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna,masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | ||||||||
gotowany makaron penne z sosem serowo- pieczarkowym | ryba gotowana | ryba gotowana | ryba gotowana | |||||||||
gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | ||||||||||
kompot owocowy | surówka z selera | surówka z selera | surówka z selera | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
sałata | sałata | sałata | sałata | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ sok owocowy | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
ser żółty | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2369 kcal | 2094 kcal | 2324 kcal | 1939/2097 kcal | ||||||||
białko ogółem | 84,23 g | 87,47 g | 104,47 g | 94,23/90,35 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 347,32 g | 339,40 g | 354,80 g | 288,18/337,26 g | ||||||||
117,30 g | 136,32 g | 88,87 g | 83,1/132,43 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 77,04 g | 49,83 g | 62,59 g | 52,39/50,14 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 41,64 g | 26,02 g | 34,52 g | 27,21/26,07 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 22,84 g | 28,42 g | 36,24 g | 29,42/29,79 g | ||||||||
sól | 13,25 g | 8,52 g | 11,10 g | 8,70/8,54 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)