top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku
ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym
kiwi kiwi kiwi brokuł gotowany
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna,masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa ogórkowa zupa kalafiorowo- brokułowa zupa kalafiorowo- brokułowa zupa kalafiorowo- brokułowa
gotowany makaron penne z sosem serowo- pieczarkowym ryba gotowana ryba gotowana  ryba gotowana
gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki
kompot owocowy surówka z selera surówka z selera surówka z selera
  kompot owocowy  kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka
sałata sałata sałata sałata
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku sok owocowy sok owocowy jogurt naturalny jogurt naturalny/ sok owocowy
pieczywo żytnie  
ser żółty
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2369 kcal 2094 kcal 2324 kcal 1939/2097 kcal
białko ogółem 84,23 g 87,47 g 104,47 g 94,23/90,35 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 347,32 g 339,40 g 354,80 g 288,18/337,26 g
117,30 g 136,32 g 88,87 g 83,1/132,43 g
tłuszcz, w tym 77,04 g 49,83 g 62,59 g 52,39/50,14 g
nasycone kw. tł. 41,64 g 26,02 g 34,52 g 27,21/26,07 g
błonnik pokarmowy 22,84 g 28,42 g 36,24 g 29,42/29,79 g
sól 13,25 g 8,52 g 11,10 g 8,70/8,54 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl