top spzoz

Jadłospis - środa

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki owsiane na mleku płatki owsiane na mleku płatki owsiane na mleku płatki owsiane na mleku
jajo gotowane na twardo jajo gotowane na twardo jajo gotowane na twardo ogonówka
pomidor pomidor pomidor pomidor
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku barszcz czerwony barszcz czerwony barszcz czerwony bez śmietany barszcz czerwony bez śmietany
smażone krokiety z mięsem gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym
surówka kalafiori
kompot owocowy  gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki
  surówka kalafiori surówka kalafiori gotowany bukiet warzyw
  kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta z jajek i tuńczyka pasta z jajek i tuńczyka pasta z jajek i tuńczyka polędwica drobiowa
banan banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym/ banan
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku sok owocowy sok owocowy sok owocowy sok owocowy
pieczywo żytnie  
polędwica drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2760 kcal 2643 kcal 2737 kcal 2104/2262 kcal
białko ogółem 90,89 g 106,30 g 115,54 g 96,95/93,07 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 407,21 g 394,88 g 410,27 g 324,93/374,01 g
155,55 g 167,03 g 119,52 g 100,13/149,46 g
tłuszcz, w tym 92,16 g 77,95 g 78,97 g 51,90/49,65 g
nasycone kw. tł. 33,15 g 29,24 g 29,99 g 26,25/25,11 g
błonnik pokarmowy 28,36 g 27,94 g 35,76 g 22,52/22,89 g
sól 8,87 g 11,92 g 14,52 g 9,34/9,18 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl