Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | ||||||||
jajo gotowane na twardo | jajo gotowane na twardo | jajo gotowane na twardo | ogonówka | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony | barszcz czerwony bez śmietany | barszcz czerwony bez śmietany | ||||||||
smażone krokiety z mięsem | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
surówka kalafiori | ||||||||||||
kompot owocowy | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | |||||||||
surówka kalafiori | surówka kalafiori | gotowany bukiet warzyw | ||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z jajek i tuńczyka | pasta z jajek i tuńczyka | pasta z jajek i tuńczyka | polędwica drobiowa | ||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/ banan | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2760 kcal | 2643 kcal | 2737 kcal | 2104/2262 kcal | ||||||||
białko ogółem | 90,89 g | 106,30 g | 115,54 g | 96,95/93,07 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 407,21 g | 394,88 g | 410,27 g | 324,93/374,01 g | ||||||||
155,55 g | 167,03 g | 119,52 g | 100,13/149,46 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 92,16 g | 77,95 g | 78,97 g | 51,90/49,65 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 33,15 g | 29,24 g | 29,99 g | 26,25/25,11 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 28,36 g | 27,94 g | 35,76 g | 22,52/22,89 g | ||||||||
sól | 8,87 g | 11,92 g | 14,52 g | 9,34/9,18 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)