top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku
mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem b/s* krupnik krupnik/zupa owocowa z makaronem b/s*
smażone frykandele z żółtym serem gotowane jeżyki drobiowe z ziołami gotowane jeżyki drobiowe z ziołami gotowane jeżyki drobiowe z ziołami
ziemniaki gotowane gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki
gotowane buraczki gotowane buraczki surówka z kapusty surówka z kapusty/gotowane buraczki
kompot owocowy  kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska
pomarańcza pomarańcza pomarańcza gotowana marchew mini
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku ciastka ciastka sok warzywny sok warzywny/ ciastka
pieczywo żytnie  
szynka wieprzowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2738 kcal 2578 kcal 2512 kcal 2242/2557 kcal
białko ogółem 76,30 g 77,55 g 85,62 g 79,67/77,31 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 427,05 g 435,30 g 420,78 g 353,03/432,67 g
162,72 g 165,56 g 101,68 g 77,07/142,77 g
tłuszcz, w tym 85,87 g 63,47 g 62,42 g 64,28/63,40 g
nasycone kw. tł. 42,48 g 31,40 g 25,68 g 26,13/31,46 g
błonnik pokarmowy 24,99 g 22,29 g 37,34 g 31,78/24,92 g
sól 9,67 g 10,79 g 19,44 g 16,99/10,94 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl