Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem b/s* | krupnik | krupnik/zupa owocowa z makaronem b/s* | ||||||||
smażone frykandele z żółtym serem | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | |||||||||
ziemniaki gotowane | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | |||||||||
gotowane buraczki | gotowane buraczki | surówka z kapusty | surówka z kapusty/gotowane buraczki | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | gotowana marchew mini | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | ciastka | ciastka | sok warzywny | sok warzywny/ ciastka | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2738 kcal | 2578 kcal | 2512 kcal | 2242/2557 kcal | ||||||||
białko ogółem | 76,30 g | 77,55 g | 85,62 g | 79,67/77,31 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 427,05 g | 435,30 g | 420,78 g | 353,03/432,67 g | ||||||||
162,72 g | 165,56 g | 101,68 g | 77,07/142,77 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 85,87 g | 63,47 g | 62,42 g | 64,28/63,40 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 42,48 g | 31,40 g | 25,68 g | 26,13/31,46 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 24,99 g | 22,29 g | 37,34 g | 31,78/24,92 g | ||||||||
sól | 9,67 g | 10,79 g | 19,44 g | 16,99/10,94 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)