Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | ||||||||
| ser żółty | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
| kiwi | kiwi | kiwi | brokuł gotowany | |||||||||
| pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa grochowa | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | ||||||||
| smażone kotlety z jajek | gotowane pulpety z ryby | gotowane pulpety z ryby | gotowane pulpety z ryby | |||||||||
| korek z ogórka | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| kompot owocowy | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta z jajek i pieczarek | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | herbatniki | herbatniki | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ herbatniki | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| szyna drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2827 kcal | 2282 kcal | 2104 kcal | 1856/2275 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 97,69 g | 92,19 g | 98,27 g | 94,93/94,86 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 354,94 g | 360,56 g | 331,71 g | 262,21/356,53 g | ||||||||
| 120,22 g | 130,6 g | 69,96 g | 64,27/126,78 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 118,97 g | 58,92 g | 50,82 g | 53,65/59,02 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 54,21 g | 27,70 g | 27,60 g | 28,36/28,68 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 25,15 g | 27,01 g | 34,81 g | 27,85/28,24 g | ||||||||
| sól | 16,39 g | 12,44 g | 14,35 g | 12,10/12,45 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
