top spzoz

Jadłospis - sobota

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
gruszka gruszka gruszka gotowana marchew mini
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa grysikowa z brokułem zupa grysikowa z brokułem zupa grysikowa z brokułem zupa grysikowa z brokułem
smażona wątróbka z cebulą pulpety drobiowe gotowane w sosie koperkowym pulpety drobiowe gotowane w sosie koperkowym pulpety drobiowe gotowane w sosie koperkowym
ziemniaki gotowane
surówka la paloma ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
kompot owocowy  surówka la paloma surówka la paloma gotowana marchew z kalafiorem
  kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku biszkopty biszkopty sok warzywny sok warzywny/ biszkopty
pieczywo żytnie  
jogurt naturalny
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2387 kcal 2355 kcal 2267 kcal 1816/2166 kcal
białko ogółem 83,02 g 84,79 g 76,01 g 74,68/75,81 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 386,46 g 399,22 g 400,06 g 290,15/377,79 g
110,09 g 111,68 g 98,81 g 40,1/75,81 g
tłuszcz, w tym 63,37 g 52,74 g 48,55 g 45,85/45,14 g
nasycone kw. tł. 22,18 g 21,82 g 22,22 g 22,68/20,87 g
błonnik pokarmowy 31,56 g 28,29 g 38,63 g 26,10/25,45 g
sól 17,63 g 13,66 g 14,43 g 8,99/8,75 g

alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl