Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | gotowana marchew mini | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | ||||||||
smażona wątróbka z cebulą | pulpety drobiowe gotowane w sosie koperkowym | pulpety drobiowe gotowane w sosie koperkowym | pulpety drobiowe gotowane w sosie koperkowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ||||||||||||
surówka la paloma | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | surówka la paloma | surówka la paloma | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | sok warzywny | sok warzywny/ biszkopty | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
jogurt naturalny | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2387 kcal | 2355 kcal | 2267 kcal | 1816/2166 kcal | ||||||||
białko ogółem | 83,02 g | 84,79 g | 76,01 g | 74,68/75,81 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 386,46 g | 399,22 g | 400,06 g | 290,15/377,79 g | ||||||||
110,09 g | 111,68 g | 98,81 g | 40,1/75,81 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 63,37 g | 52,74 g | 48,55 g | 45,85/45,14 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 22,18 g | 21,82 g | 22,22 g | 22,68/20,87 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 31,56 g | 28,29 g | 38,63 g | 26,10/25,45 g | ||||||||
sól | 17,63 g | 13,66 g | 14,43 g | 8,99/8,75 g | ||||||||
alergeny: |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)