top spzoz

Jadłospis - środa

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku
polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa
mandarynka mandarynka mandarynka gotowana marchew mini
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa szczawiowa z jajkiem krupnik jaglany krupnik jaglany krupnik jaglany
smażony sznycel w grzankach gotowany biały makaron z mięsem i warzywami gotowany brązowy makaron z mięsem i warzywami gotowany biały makaron z mięsem i warzywami
ziemniaki gotowane
surówka domowa kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
kompot owocowy      
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta z jajek i wędliny pasta z jajek i wędliny pasta z jajek i wędliny mozaika drobiowa
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym/banan
pieczywo żytnie  
mozaika drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2510 kcal 2325 kcal 2473 kcal 2038/2196 kcal
białko ogółem 90,91 g 70,35 g 93,79 g 75,30/71,42 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 349,41 g 380,47 g 387,01 g 335,47/384,55 g
139,02 g 123,66 g 86,75 g 68,32/117,83 g
tłuszcz, w tym 89,93 g 64,60 g 68,94 g 51,26/49,01 g
nasycone kw. tł. 38,53 g 33,67 g 35,34 g 25,60/ 24,46 g
błonnik pokarmowy 31,37 g 26,87 g 40,37 g 29,48/29,85 g
sól 15,93 g 11,66 g 14,27 g 9,01/8,85 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl