top spzoz

Jadłospis - sobota

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
pieczywo pszenno żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej bez śmietany zupa z fasolki szparagowej bez śmietany zupa z fasolki szparagowej bez śmietany
gotowany gulasz wieprzowo- warzywny gotowany gulasz drobiowo- warzywny gotowany gulasz drobiowo- warzywny gotowany gulasz drobiowo- warzywny
gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna
surówka colesław surówka colesław surówka colesław gotowana marchew mini
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez tłuszczu kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
pieczywo pszenno żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku sok owocowy sok owocowy sok owocowy sok owocowy
pieczywo żytnie  
mozaika drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2518 kcal 2152 kcal 2244 kcal 1854/1964 kcal
białko ogółem 73,54 g 71,58 g 77,12 g 70,71/70,53 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 382,80 g 351,78 g 375,07 312,59/341,27 g
136,35 g 136,92 g 96,73 g 78,21/107,72 g
tłuszcz, w tym 84,60 g 57,76 g 58,96 g 43,00/42,57 g
nasycone kw. tł. 27,67 g 22,14 g 21,77 g 21,19/21,17 g
błonnik pokarmowy 32,43 g 28,16 g 37,00 g 29,91/29,26 g
sól 17,75 g 16,56 g 19,00 g 12,72 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl