Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa grochowa | zupa z zielonym groszkiem | zupa z zielony, groszkiem | zupa z zielonym groszkiem | ||||||||
gołąbki gotowane w sosie pomidorowym | gołąbki otwarte bez kapusty gotowane w sosie pomidorowym | gołąbki otwarte bez kapusty gotowane w sosie pomidorowym | gołąbki otwarte bez kapusty gotowane w sosie pomidorowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ||||||||||||
kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | ||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | gotowana marchew mini | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | rogalik drożdżowy | rogalik drożdżowy | mus owocowy | mus owocowy/ rogalik drożdżowy | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2629 kcal | 2293 kcal | 2266 kcal | 2070/2351 kcal | ||||||||
białko ogółem | 101,41 g | 86,65 g | 88,55 g | 83,47/87,13 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 417,60 g | 360,93 g | 378,68 g | 331,35/378,02 g | ||||||||
125,36 g | 110,59 g | 89,96 g | 84,53/106,98 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 69,35 g | 61,87 g | 51,91 g | 52,82/61,75 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 30,28 g | 30,37 g | 27,14 g | 27,56/30,38 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 34,44 g | 24,45 g | 32,67 g | 28,49/28,46 g | ||||||||
sól | 14,21 g | 12,57 g | 14,76 g | 12,51/12,72 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)