top spzoz

Jadłospis - środa

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kawa zbożowa Inka na mleku kawa zbożowa Inka na mleku kawa zbożowa Inka na mleku bez cukru kawa zbożowa Inka na mleku bez/ z cukrem
ser twarogowy, miód ser twarogowy, miód ser twarogowy ser twarogowy
gruszka gruszka gruszka kalafior gotowany
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku barszcz czerwony bez śmietany barszcz czerwony bez śmietany barszcz czerwony bez śmietany barszcz czerwony bez śmietany
smażona ryba panierowana ryba gotowana ryba gotowana ryba gotowana
ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
surówka żydowska surówka żydowska surówka żydowska gotowana marchew mini
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta z jajek i tuńczyka pasta z jajek i tuńczyka pasta z jajek i tuńczyka serek wiejski light
pomidor pomidor pomidor pomidor
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku drożdżówka drożdżówka sok sok/ drożdżówka
pieczywo żytnie  
ser żółty
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2712 kcal 2542 kcal 2496 kcal 1775/2203 kcal
białko ogółem 110,72 g 108,87 g 119,22 g 103,11/115,59 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 416,56 g 378,66 g 343,74 g 247,47/335,24 g
144,54 g 146,03 g 95,67 g 63,82/122,14 g
tłuszcz, w tym 74,04 g 71,64 g 79,65 g 47,28/51,40 g
nasycone kw. tł. 29,23 g 29,70 g 35,84 g 25,68/27,65 g
błonnik pokarmowy 34,56 g 29,31 g 37,85 g 27,19/27,94 g
sól 11,18 g 7,76 g 10,18 g 2,86 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl