Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | ||||||||
| banan | banan | banan z jogurtem | banan z jogurtem/ banan | |||||||||
| pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | ||||||||
| smażony kotlet mielony | zraz gotowany w sosie koperkowym | zraz gotowany w sosie koperkowym | zraz gotowany w sosie koperkowym | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| surówka kalafiori | surówka kalafiori | surówka kalafiori | gotowana marchew mini | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | herbatniki | herbatniki | sok warzywny | sok warzywny/ herbatniki | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| ser twarogowy | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2720 kcal | 2553 kcal | 2449 kcal | 1866/2309 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 81,11 g | 76,87 g | 85,54 g | 73,56/77,15 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 400,73 g | 390,60 g | 365,21 g | 272,92/363,93 g | ||||||||
| 23,34 g | 22,91 g | 24,60 g | 21,03/21,88 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 95,17 g | 82,13 g | 79,56 g | 59,33/66,77 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 128,65 g | 127,59 g | 74,72 g | 45,38/105,67 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 29,75 g | 22,55 g | 34,73 g | 23,38/22,27 g | ||||||||
| sól | 17,52 g | 11,93 g | 13,00 g | 7,57/8,16 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
