top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy, dżem ser twarogowy, dżem ser twarogowy ser twarogowy
mandarynka mandarynka mandarynka gotowana marchew mini
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna-napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku   zupa pieczarkowa zupa z fasolki szparagowej bez śmietany zupa z fasolki szparagowej bez śmietany zupa z fasolki szparagowej bez śmietany
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem gotowany biały makaron z serem twarogowym gotowany brązowy makaron z serem twarogowym gotowany biały makaron z serem twarogowym
kompot owocowy kompot owocowy  kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
mozaika drobiowa sałata sałata sałata
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy jogurt naturalny jogurt naturalny
pieczywo żytnie 
kiełbasa szynkowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2524 kcal 2209 kcal 2265 kcal 2009/2171 kcal
białko ogółem 90,99 g 93,17 g 104,84 g 98,77/97,69 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 365,88 g 328,32 g 319,84 g 269,84/314,02 g
135,01 g 117,43 g 60,07 g 55,92/99,88 g
tłuszcz, w tym 82,29 g 62,19 g 68,54 g 64,37/63,19 g
nasycone kw. tł. 35,42 g 36,33 g 38,05 g 37,42/36,93 g
błonnik pokarmowy 21,89 g 14,49 g 31,04 g 17,76/17,56 g
sól 9,26 g 7,69 g 10,25 g 7,94/7,88 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl