Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | ||||||||
ser twarogowy, dżem | ser twarogowy, dżem | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | gotowana marchew mini | |||||||||
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna-napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pieczarkowa | zupa z fasolki szparagowej bez śmietany | zupa z fasolki szparagowej bez śmietany | zupa z fasolki szparagowej bez śmietany | ||||||||
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem | gotowany biały makaron z serem twarogowym | gotowany brązowy makaron z serem twarogowym | gotowany biały makaron z serem twarogowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
mozaika drobiowa | sałata | sałata | sałata | |||||||||
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2524 kcal | 2209 kcal | 2265 kcal | 2009/2171 kcal | ||||||||
białko ogółem | 90,99 g | 93,17 g | 104,84 g | 98,77/97,69 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 365,88 g | 328,32 g | 319,84 g | 269,84/314,02 g | ||||||||
135,01 g | 117,43 g | 60,07 g | 55,92/99,88 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 82,29 g | 62,19 g | 68,54 g | 64,37/63,19 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 35,42 g | 36,33 g | 38,05 g | 37,42/36,93 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 21,89 g | 14,49 g | 31,04 g | 17,76/17,56 g | ||||||||
sól | 9,26 g | 7,69 g | 10,25 g | 7,94/7,88 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)