Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | ||||||||
| szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | |||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa szczawiowa z jajkiem | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | ||||||||
| smażone frykadele z żółtym serem | gotowany biały makaron z mięsem i warzywami | gotowany brązowy makaron z mięsem i warzywami | gotowany biały makaron z mięsem i warzywami | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ||||||||||||
| surówka z kapusty pekińskie | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | ciastka | ciastka | sok warzywny | sok warzywny/ ciastka | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2654 kcal | 2468 kcal | 2362 kcal | 2018/2473 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 91,77 g | 75,72 g | 91,69 g | 74,15/75,48 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 365,23 g | 432,60 g | 396,10 g | 344,86/435,22 g | ||||||||
| 125,19 g | 144,59 g | 98,24 g | 77,29/128,10 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 98,20 g | 54,71 g | 53,50 g | 44,80/54,64 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 38,33 g | 26,77 g | 25,64 g | 23,32/26,80 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 28,31 g | 23,77 g | 41,63 g | 25,56/24,45 g | ||||||||
| sól | 14,35 g | 8,98 g | 11,54 g | 8,97 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
