top spzoz

Jadłospis - niedziela

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku parówki z szynki, ketchup parówki z szynki, ketchup parówki z szynki, ketchup parówki z szynki, ketchup
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pomidorowa z ryżem  niezabielana zupa pomidorowa z ryżem  niezabielana zupa pomidorowa z ryżem niezabielana zupa pomidorowa z ryżem
schab gotowany w sosie ziołowym schab gotowany w sosie ziołowym schab gotowany w sosie ziołowym schab gotowany w sosie ziołowym
gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki
surówka kalafiori surówka kalafiori surówka kalafiori gotowany bukiet warzyw
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa
sałata sałata sałata sałata
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy sok warzywny sok warzywny/ jogurt owocowy
pieczywo żytnie  
jogurt naturalny
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2440 kcal 2312 kcal 2454 kcal 2131/2317 kcal
białko ogółem 84,56 g 82,77 g 83,99 g 79,95/83,53 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 357,64 g 339,28 g 370,57 g 300,03/341,90 g
122,23 g 119,15 g 89,21 g 60,92/102,66 g
tłuszcz, w tym 81,41 g 75,41 g 78,66 g 74,45/75,34 g
nasycone kw. tł. 26,06 g 22,67 g 23,74 g 21,66/22,70 g
błonnik pokarmowy 30,02 g 23,42 g 36,35 g 25,80/24,10 g
sól 16,07 g 15,38 g 17,01 g 15,19/15,37 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl