Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
| pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | kalafior gotowany | |||||||||
| pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | ||||||||
| gulasz wieprzowo- warzywny | gulasz drobiowo- warzywny | gulasz drobiowo- warzywny | gulasz drobiowo- warzywny | |||||||||
| gotowana kasza jęczmienna | gotowana kasza jęczmienna | gotowana kasza jęczmienna | gotowana kasza jęczmienna | |||||||||
| surówka żydowska | surówka żydowska | surówka żydowska | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | biszkopty | biszkopty | mus owocowy | mus owocowy/ biszkopty | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2698 kcal | 2256 kcal | 2194 kcal | 1697/2038 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 85,80 g | 82,84 g | 82,26 g | 78,09/83,91 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 422,95 g | 384,17 g | 370,64 g | 274,97/348,95 g | ||||||||
| 106,46 g | 104,46 g | 86,26 g | 52,75/74,13 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 81,97 g | 50,39 g | 51,84 g | 37,86/39,99 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 27,36 g | 20,47 g | 21,43 g | 19,85/19,81 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 36,30 g | 28,40 g | 40,14 g | 23,19/21,90 g | ||||||||
| sól | 17,71 g | 16,52 g | 19,58 g | 12,58/12,50 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
