Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | ||||||||
kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa z grochu łupanego | zupa koperkowa | zupa koperkowa | zupa koperkowa | ||||||||
smażone kotlety ziemniaczane z mięsem | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | |||||||||
surówka colesław | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | surówka colesław | surówka colesław | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z jajek i wędliny | pasta z jajek i wędliny | pasta z jajek i wędliny | mozaika drobiowa | ||||||||
sałata | sałata | sałata | sałata | |||||||||
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | rogalik drożdżowy | rogalik drożdżowy | sok warzywny | sok warzywny/ rogalik drożdżowy | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2666 kcal | 2544 kcal | 2680 kcal | 2122/2408 kcal | ||||||||
białko ogółem | 93,36 g | 85,19 g | 96,78 g | 82,79/84,16 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 377,91 g | 390,58 g | 390,62 g | 330,09/392,77 g | ||||||||
114,59 g | 126,59 g | 89,62 g | 68,15/110,04 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 94,14 g | 77,64 g | 89,11 g | 58,86/62,54 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 35,21 g | 33,03 g | 40,47 g | 24,22/25,47 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 32,20 g | 23,97 g | 35,65 g | 25,26/24,65 g | ||||||||
sól | 11,24 g | 16,43 g | 18,75 g | 16,49/16,67 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)