Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kawa zbożowa Inka na mleku | kawa zbożowa Inka na mleku | kawa zbożowa Inka na mleku bez cukru | kawa zbożowa Inka na mleku bez/ z cukrem | ||||||||
| ser topiony | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | szynka z piersi kurczaka | |||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | kapuśniak | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa | ||||||||
| smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany brązowy ryż z sosem jabłkowym | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| kompot owocowy | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta z jajek i tuńczyka | pasta z jajek i tuńczyka | pasta z jajek i tuńczyka | kiełbasa szynkowa | ||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ owocowy | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2884 kcal | 2505 kcal | 2528 kcal | 2170/2353 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 102,40 g | 89,04 g | 95,57 g | 73,53 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 405,09 g | 375,08 g | 386,87 g | 327,06/376,63 g | ||||||||
| 134,80 g | 124,52 g | 80, 85 g | 58,66/107,61 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 99,93 g | 77,58 g | 74,88 g | 68,81 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 40,96 g | 42,65 g | 38,88 g | 40,72 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 23,20 g | 20,71 g | 37,02 g | 21,59 g | ||||||||
| sól | 9,45 g | 5,05 g | 7,63 g | 5,14 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
