top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki jęczmienne na mleku płatki jęczmienne na mleku płatki jęczmienne na mleku płatki jęczmienne na mleku
ser twarogowy, miód ser twarogowy, miód ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa fasolowa zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej zupa z fasolki szparagowej
pierogi ruskie gotowane gotowany biały makaron z serem twarogowym gotowany brązowy makaron z serem twarogowym gotowany biały makaron z serem twarogowym
kompot owocowy
  kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa polędwica z piersi kurczaka polędwic z piersi kurczaka polędwica z piersi kurczaka
szynka gruszka gruszka kalafior gotowany
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku herbatniki herbatniki serek wiejski light serek wiejski light/herbatniki
pieczywo żytnie  
mozaika drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2882 kcal 2584 kcal 2432 kcal 2129/2436 kcal
białko ogółem 95,10 g 96,31 g 125,17 g 120,11/97,94 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 434,11 g 409,97 g 347,56 g 284,54/400,75 g
131,49 g 139,5 g 75,29 g 45,01/114,19 g
tłuszcz, w tym 91,68 g 67.43 g 66,17 g 61,88/54,89 g
nasycone kw. tł. 36,01 g 35,68 g 37,12 g 36,43/27,48 g
błonnik pokarmowy 28,97 g 19,68 g 36,04 g 20,15 g
sól 7,04 g 8,54 g 10,47 g 7,99/8,58 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl