Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | ||||||||
ser twarogowy, miód | ser twarogowy, miód | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa fasolowa | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | ||||||||
pierogi ruskie gotowane | gotowany biały makaron z serem twarogowym | gotowany brązowy makaron z serem twarogowym | gotowany biały makaron z serem twarogowym | |||||||||
kompot owocowy | ||||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | polędwica z piersi kurczaka | polędwic z piersi kurczaka | polędwica z piersi kurczaka | ||||||||
szynka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | herbatniki | herbatniki | serek wiejski light | serek wiejski light/herbatniki | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2882 kcal | 2584 kcal | 2432 kcal | 2129/2436 kcal | ||||||||
białko ogółem | 95,10 g | 96,31 g | 125,17 g | 120,11/97,94 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 434,11 g | 409,97 g | 347,56 g | 284,54/400,75 g | ||||||||
131,49 g | 139,5 g | 75,29 g | 45,01/114,19 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 91,68 g | 67.43 g | 66,17 g | 61,88/54,89 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 36,01 g | 35,68 g | 37,12 g | 36,43/27,48 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 28,97 g | 19,68 g | 36,04 g | 20,15 g | ||||||||
sól | 7,04 g | 8,54 g | 10,47 g | 7,99/8,58 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)